Biffspett Saté

Biffspett Saté
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Biffspett Saté

21 ingredienser

Små läckra och kryddstarka spett med kött, fågel eller skaldjur är mycket vanliga i Singapore. De serveras med satésås och äts som tilltugg till kokt ris.

Ingredienser

portioner
  • 550 g ryggbiff
  • träpinnar, blötlagda

marinad

  • 1 bit citron, skal
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk ljus kinesisk soja
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk rostade jordnötter

Jordnötssås

  • 1 msk tamarind
  • 2,5 dl vatten, kokande
  • 1 bit citron, skal
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 225 g rostade jordnötter
  • 4 msk jordnötsolja
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Marinad

  1. Skala och hacka löken fint, skala vitlöken och hacka jordnötterna. Mixa citronskal, lök, vitlök, soja, 2 msk olja, spiskummin, gurkmeja och salt till en puré. Rör ner jordnötterna. Torka av köttet och skär det i kuber och låt marinera 1-2 timmar. Rör om några gånger.

Sås

  1. Blanda tamarinden med kokande vatten i en skål, låt stå i 15 minuter. Lägg citronskal, lök, vitlök, jordnötter och 2 msk jordnötsolja i mixern och kör till en mjuk pasta. Stek pastan i 2 minuter i 2 msk jordnötsolja. Tillsätt tamarindvätska, kajennpeppar, socker och salt, rör om och låt såsen sjuda i ytterligare 10 minuter under ständig omrörning.
  2. Trä upp köttet på pinnarna och grilla dem 3-5 minuter runt om.