Biff med bearnaisesås

Från Nyhetsmorgon

Jonas Lundgrens recept på en perfekt bearnaise. Serveras med en god biff till.

Tips på varianter på bearnaisen

  • Sås Choron - tillsätt 2 msk tomatpuré på slutet
  • Sås Paloise -tillsätt 30 gram hackad mynta
  • Chillibearnaise - tillsätt torkad eller färsk chili
5 oktober 2015
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g nötkött med insprängt fett (entrecôte)
  • salt och peppar
  • 2 msk solrosolja
  • 3 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör

Bearnaisesås

  • 3 schalottenlökar, skivade
  • 1 kvist dragon
  • 4 vitpepparkorn, krossade
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • ca 0,5 dl ljummet vatten
  • 200 g skirat smör
  • 6 äggulor
  • 20 g dragon och körvel, hackad
  • salt

Rostade jordärtskockor med svartkål

  • 200 g jordärtskockor
  • 200 g svartkål
  • 1 msk solrosolja
  • 1 citron
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Bearnaisesås
    Lägg ned löken i en kastrull tillsammans med dragonkvisten, vitpeppar, vinäger och vatten, grundsalta med 2 krm salt. Reducera blandningen tills hälften av vätskan har kokat bort, låt svalna.
  2. Värm skirat smör till ca 50-60 grader
  3. Blanda lökblandningen med äggulorna och placera i ett vattenbad eller i en kastrull på låg värme. Vispa med ballongvisp på medelvärme tills fluffigt (2-3 min) och ta av värmen.
  4. Vispa medsols och för i fettet i en tunn stråle lite i taget i lugn och ro till en homogen krämig sås. Blir den för tjock så kan man späda med lite ljummet vatten.
  5. Tillsätt därefter hackade örter, avsluta med att krydda såsen med salt.
  6. Jordärtskockor och svartkå
    Skrubba jordärtskockorna noggrant. Förkoka tills de är mjuka.
  7. Skär svartkålsblad i 3-4 cm bitar Rosta på medelvärme i 1 msk solrosolja, avsluta med salt och peppar och några droppar citronsaft. Biff
    Salta och peppra biffen. Stek köttet tillsammans med vitlök och timjankvistar på hög värme i smör och olja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept