Bentobox med tre små rätter

Bentobox med tre små rätter
Foto: TV4
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Bentobox med tre små rätter

42 ingredienser

1,5 h

  • Tartar på wagyubiff med japansk dressing, friterad lotusrot och misomajonäs
  • Dashi- och shitakebuljong med sobanudlar, enokisvamp och gingershoot
  • Tonfisksashimi med sesam- och yuzudressing, rättika och gurksallad, avokadocrème och forellrom.

Ingredienser

portioner

Wagyubiff

  • 2 wagyubiffar
  • 1 msk matolja

dressing

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk mirin
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk yuzu, rivet skal (eller juice)

Lotusrotchips

  • 4 tunna skivor lotusrot
  • 6 dl frityrolja

Misomajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk vit misopasta
  • 3 dl matolja
  • salt
  • peppar

Dashi (japansk buljong)

  • 1 l vatten
  • 10 g kombu, alger
  • 30 g bonitoflingor
  • 50 g torkad shiitakesvamp
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • salt
  • peppar
  • 1 knippe sobanudlar
  • 50 g enokisvamp
  • 0,5 ev gingershoot (finns ej i sverige)
  • 0,5 grön chilifrukt
  • salladslök

Tonfisk

  • tonfisksashimi, tunt skivad

Dressing med sesam

  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk yuzujuice
  • 1 yuzufrukt, rivet skal från

Rättiks- och gurksallad

  • 200 g rosa rättika
  • 4 små gurkor

Avokadocreme

  • 2 avokador
  • 1 tsk färsk wasabi
  • 2 msk mirin
  • salt
  • peppar

Gör så här

Tartar på wagyubiff med japansk dressing, friterad lotusrot och misomajonäs

  1. Halstra biffarna hastigt i olja så de får en fin yta. Skär ner i små tärningar. Lägg i en bunke.
  2. Dressing - Blanda alla ingredienser i en liten bunke och häll över dressingen på tartaren.. Ta lite i taget och smaka dig fram.
  3. Lotusrotchips -Skär riktigt tunna skivor lotusrot, värm oljan och fritera gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
  4. Misomajonnäs - Lägg äggulor, risvinäger, misopasta, salt och peppar i en skål. Blanda ihop allt med en mixerstav eller elvisp. Tillsätt oljan droppvis. Låt gärna stå en stund innan serveringen.

Dashi- och shitakebuljong

  1. Ta kallt vatten och tillsätt kombualgen, låt koka upp. Så fort det börjar koka så ta ut kombualgen och tillsätt bonitoflingorna. Dra bort från värme och och tillsätt shiitakesvampen. Låt dra i ca 20 minuter.
  2. Sila av, koka upp och smaka av med soja, risvinäger, salt och peppar. Tillsätt sobanudlarna och enokisvampen, låt koka upp och slutligen strö över fint strimlat gingershoot, grön chili och salladslök precis innan servering.

Tonfisksashimi

  1. Skär tonfisken tunt, ställ i kylskåp.
  2. Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka dig fram tills rätt smak hittas. Skär julienne av rättikan och runda skivor av gurkan. Mixa avokado, wasabi och mirin tillsammans till en crème, smaka av med salt och peppar.
  3. Placera salladen på tallriken, lägg på tonfisken, lägg på avokadocrèmen och forellrommen. Till sist ringla över dressingen.