Benig kalvstek

Benig kalvstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Benig kalvstek

13 ingredienser

Det här är en gammaldags rätt som lagades på våren förr. Den lagas av kalvbringa, som innehåller ämnen som löses ut vid långsam stekning i ugn. Tillsammans med grönsakerna ger det en smakrik sås. Pressgurka och dillkokt potatis hör till.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvbringa, med ben
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 morot
  • 30 g rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vatten

Sås:

  • 4 dl sky, + buljong
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl

Till servering:

  • potatis, kokt
  • pressgurka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala, skölj och tärna morot och rotselleri. Skala vitlöken. Gnid in bringan med salt och peppar. Häll vattnet i en långpanna och placera bringan i den. Lägg i grönsakerna runt om.
  2. Stek i ugnen i 1 1/2 timme eller tills benen lätt lossnar från köttet. Vänd steken då och då och häll på mer vatten om det kokar torrt. Ta upp steken och håll den varm genom att svepa in den
  3. i smörpapper.
  4. Sås: Sila skyn. Förstärk den med buljong till 4 dl. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med buljongen, lite i taget, och tillsätt grädden. Koka försiktigt i 5 minuter. Skär köttet i skivor och servera med såsen och tillbehör.