Bengts mumma och glödgade glögg

Bengts mumma och glödgade glögg

Ingen julafton utan Bengts mumsiga mumma och glödgade glögg.

Mumman doftar kardemumma och citrus, med en fyllig smak av malt, knäck , enbär och en försiktig sötma. Det glödgade vinet värmer i vinterkylan sedan Gustav Vasas dagar. Jag låter det kraftfulla rödvinet blandas med ingefära, kryddnejlika, kanel, pomerans - spetsat med en skvätt cognac. I sällskap av några cognacsmarinerade julfikon. /Bengt Fritihofsson

Bengts Mumma
2 julöl
1 sodavatten
2 Guinness stout eller Carnegie Porter
6 cl Madeira
6 cl Gin
1/2 tsk malen kardemumma
1 citron.

Gör så här:

  1. Häll försiktigt längs kanten i en tillbringare : julöl,sodavatten,madeira och gin .
  2. Häll sist i stout eller portern som bildar en stadig skumkrona.
  3. Pudra över den finmalda kardemumman.
  4. Riv fint citronskalet över skumkronan. Servera mumman källarsval, c:a 10 grader.

Bengts Glödgade glögg.
1 butelj, 75 cl. fruktigt & smakrikt rödvin.
1 påse glöggkryddor
6 torkade julfikon
1 sockertop, eller 1 dl sockerbitar
10 cl cognac
russin
skållad sötmandel
kastrull och stålnät .

Gör så här:

  1. Häll vin och glöggkryddor i en kastrull ,värm upp försiktigt . Ta från spisen och låt dra under lock helst över natten , annars några timmar. Marinera fikonen i cognac .
  2. Sila av kryddorna. Lägg i de marinerade fikonen och värm glöggen till c:a 60 grader.
  3. Lägg stålnätet över kastrullen och placera sockret i en hög i mitten. Värm cognacen försiktigt och häll den över sockret. Tänd på sockret som smälter ner i det nu "glödgade vinet " . Släck ner ev. flammor ,ta bort stålnätet och lägg på locket.
  4. Servera den varma glöggen med russin,mandel och cognacsfikonen som ett värmande tillbehör .

Skål & God Jul!

GLÖM INTE att ha alkoholfria alternativ hemma för de tomtar som kör , eller inte använder alkohol. Alkoholfria glöggen kan skrämmas upp med en påse glöggkryddor.