Bengt Sjöströms lutfisk med bacon- och ärtröra

Från Nyhetsmorgon

Vem har sagt att lutfisk är tråkigt? Med Bengt Sjöströms recept kommer din fisk att smaka riktigt juligt.

Tips!
Stoppa ner en rå bit gul lök och låt koka med såsen under tiden den kokas. Det går även bra att vispa ner lite smör i såsen

23 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • lutfisk
  • salt
  • smör

Bechamelsås

  • 1 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bruna senapsfrön, stötta (cirkamängd)
  • vatten

Bacon- och ärtröra

  • 1 paket bacon
  • 1 st hackad gul lök
  • 0,5 l gröna ärtor
  • socker
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • kokt potatis
  • smält smör
  • kryddpepparkorn
  • svartpeppar
  • nejlika

Gör så här

  1. Lutfisk: Dag 1: Skölj lutfisken i rinnande kallt vatten tills vattnet är klart. Låt fisken ligga i vatten över natten. Salta fisken med 2 tsk salt per kg lutfisk.
  2. Dag 2: Lägg lutfisken på en smörad plåt. Täck med metallfolie. Tillaga i ugn på 200 grader i cirka 30-40 min, beroende på fiskens tjocklek. Du kan även värma fisken i mikrovågsugnen på full effekt i cirka 10 min. Det går också bra att sjuda lutfisken utan vatten på svag värme under lock i cirka 30 min.
  3. Bechamelsås: Smält smöret och rör i mjölet häll sakta i mjölken under omrörning och låt detta sjuda i cirka 10 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt bruna senapsfrön som blandats med vatten.
  4. Bacon- och ärtröra: Strimla baconet fint och stek det tills det är knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Stek löken på hög värme. Tillsätt vatten. När löken mjuknat, tillsätt ärtorna. Krydda med socker, salt och peppar. Häll av vätskan och häll ner baconen tillsammans med ärtblandningen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept