Kantarellsoppa

Kantarellsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Bengt Sjöström
Bengt Sjöström

Kantarellsoppa

8 ingredienser

35 min

Bäst smakar soppan om man gör den på kantareller man plockat själv! Men det går förstås lika bra att köpa på torget eller i butiken.

Ingredienser

portioner
  • 1 l kantareller
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk matolja (eller smör)
  • 0,5 l kycklingfond
  • 0,5 l mjölk
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna, det vill säga borsta bort eventuell grus och smuts.
  2. Skala och hacka löken fint. Fräs den i matoljan utan att den tar färg.
  3. Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills svampen har mjuknat.
  4. Lyft ur hälften av svampen och häll i resterande ingredienser. Sjud sakta i cirka 15 minuter och skumma då och då av med en hålslev.
  5. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll upp soppan i skålar och toppa med resten av kantarellerna. Servera gärna med ett gott bröd och en god ost som tillbehör.