Kyckling med currysås och friterat ris

Bengt Sjöström

Kyckling med currysås och friterat ris

18 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 8 dl jasminris, kokt kallt [ca 3 dl okokt]
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl olja, till fritering
  • 1 tsk salt
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk margarin (eller smör)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Currysås:

  • 0,5 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 1 msk olja
  • 0,5 banan
  • 1 msk curry
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk maizenaredning

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Blanda lök, ris och mjöl. Forma till små, runda bollar. Hetta upp oljan i en gryta till 170-180°C. Kontrollera med hushållstermometer eller med en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 min. Fritera risbollarna tills de fått gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.
  2. Currysås: Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och skiva äpplet. Fräs lök och äpple i oljan i en kastrull. Skala och skiva bananen. Tillsätt bananskivorna och strö över curry. Låt fräsa ytterligare någon minut. Smula i buljongtärningarna, strö över socker och häll över vattnet. Låt koka några minuter. Mixa såsen i mixer eller matberedare. Red ev med ljus maizenaredning om såsen är tunn.
  3. Stek kycklingfiléerna i matfettet på båda sidor, ca 10 min, tills de är helt genomstekta. Krydda med salt och peppar. Servera med currysås och friterat ris.