Saltfiskur (Bacalau)

Du behöver

  • portionsbitar av Bacalau (urvattnad saltfisk), alt färsk torsk

Blötlök:

  • 2 gula lökar
  • 25 g smör
  • 1 tsk sherryvinäger
  • salt och peppar
  • 1 msk finstrimlad bladpersilja

Vitlöksmör:

  • 50 g smält smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
  • citronsaft
  • 1 skalad och tärnad grön paprika
  • 1 chili, urkärnad och tärnad
  • 1 dl rostad mandel
  • 1 gul paprika, skalad och tärnad
  • rosmarinkvist
  • 1 dl rödvin
  • socker

Nötbrynt smör:

  • 100 g smör
  • 1 tsk tärnad chili
  • 1 msk strimlad persilja
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • 1 tsk gräslök
  • 1 tsk persilja
  • 1 msk schalottenlök
  • salt och peppar

Tomat och dadelpuré:

  • 2 dl rensade dadlar
  • 2 dl skalad och urkärnad tomat

Katalansk ratatouille:

  • 8 champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 skalad och skivad gul lök

Gör så här

  1. Blötlök:
  2. Skala och skiva löken, smält smör och låt det koka på låg värme, tills det mjuknar och börjar släppa vätska. Krydda då med salt, peppar och vinäger. Låt koka ytterliggare en god stund. Smaka av och tillsätt persilja.
  3. Vitlökssmör:
  4. Smält smöret försiktigt och finhacka vitlöken. Smaka upp med salt och peppar. Rör ned persilja.
  5. Tomat och dadelpuré:
  6. Koka på låg värme tills det smält ihop. Smaka upp med salt och peppar, mixa eller passera.
  7. Katalansk ratatouille:
  8. Skiva champinjonerna tunt, skiva vitlöksklyftorna. Fräs i 1/2 dl matolja. Lägg i övriga ingredienser utom mandel. Låt puttra på svag värme tills allt mjuknat.
  9. Nötbrynt smör:
  10. Bryn smöret tills det blir gyllene och börjar dofta nötter. Sila av.
  11. Lägg då i löken, chilin, örterna och vinägern. Smaka av med salt och peppar.
  12. Bacalau:
  13. Vänd 4 bitar av fisken i mjöl. Stek den gyllene och igenom i het olivolja. Täck de andra 4 bitarna med vitlökssmöret och baka i ugn, 200 grader, i
  14. Minuter.
  15. Alternativ:
  16. Blanda ihop en halv del kokad mosad saltfiskur (gör man på de bitar som
  17. Inte är portionsbitar, t ex stjärt och slag), med 1/4 bechamel och 1/4 potatismos. Sedan även med persilja och rostad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rulla/forma, kyl av. Vänd i mjöl och äggvita och rostad mandel, örter och rivebröd eller panko. Fritera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept