Kräftkokt Vätternröding med dragon- och krassedressing

4

Du behöver

  • 700 g Vätternrödingfilé
  • 10 st kokta, skalade potatisar
  • 1 knippe dill
  • 2 dl svamp, t ex trumpet
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 ask vattenkrasse
  • 1 knippe färsk dragon
  • 1 tsk ansjovisspad
  • 12 st kokta signalkräftor
  • 1 st gul lök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Potatisen:
  2. Riv den kokta potatisen grovt och skala kräftorna, hacka ner köttet och blanda i potatisen. Hacka lite dill och blanda med potatisen och kräftorna. Salt och peppar.
  3. Forma kräftpotatisen till 4 st portionsbitar. Dessa stekes gyllene.
  4. Kräftsmör:
  5. Skala och skiva den gula löken, fräs denna i lite matolja några minuter, häll sedan på tomatpurén och fräs ytterligare några minuter. Häll nu i kräftskalen efter att ha krossat dem med t ex en skärbräda. Täck med kallt vatten och lägg i vitpepparkornen. Detta skall sjuda i ca 20 min. Sila av.
  6. Koka ned fonden tills det är ca 1 dl kvar. Häll ner lite av den kraftigt nedkokta och nu kalla kräftfonden i smöret och blanda runt.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Dragon- och krassedressing:
  9. Hacka dragonbladen och vattenkrassen fint.
  10. Blanda ihop majonnäs, gräddfil, ansjovisspad med gräddfilen och majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  11. Kräftkokt Vätternröding (175 g/person):
  12. Sila av spadet från kräftkoket.
  13. Koka nu rödingen i kräftspadet tills en kärntemperatur på 60° har erhållits
  14. Rätten serveras med fördel med lite nystekt svamp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept