Kokt norsk rödsej med stuvad morot och löksmör

4

Du behöver

  • 8 bitar ourvattnad rödsej, alt vanlig kokt sej
  • 4 morötter
  • 4 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 12 mandelpotatisar
  • 1 gul lök
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Rödsej är en ourblodad insaltad sej, en norsk specialitet. Ligger i salttunnor i minst ett år.
  2. Smält de 4 msk smör i en kastrull, pudra i mjölet, vispa ihop. Späd sakta med mjölken under omrörning. Låt koka på svag värme tills det tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala, skiva och koka morot mjuk i lättsaltat vatten. Sila av och lägg i moroten i (bechamel)såsen.
  4. Rödsej ska tillagas urvattnad. Den urvattnas över natten på samma sätt som saltsill.
  5. Tvätta mandelpotatis, sjud i lättsaltat vatten mycket sakta tills klar. Kokas med fördel med skalet kvar.
  6. OBS! Utan skal och under hög värme faller den lätt sönder i atomer.
  7. Skala och hacka löken fint. Smält smör, lägg i löken och låt puttra tills löken börjar bli transparent.
  8. Sejen kokas i 8-10 minuter.
  9. Arrangera vackert och servera.
  10. Önskas skalad mandelpotatis, vilket inte är vanligt i Norge, lyft upp potatisen och tryck av skalet precis som man skalar en skållad mandel.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept