Isländska tapas

Du behöver

Inlagd sill (1-2-3 lag):

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • urvattnad inläggningssill, ca 400 g
  • 25 g pepparrot
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 rödlök

Örtgravad renbog:

  • 150 g renbog
  • färska örter, te x persilja, dragon, oregano
  • krossade enbär
  • 10 % socker

Söt balsamvinägrett:

  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 dl matolja
  • 2 tsk fransk senap
  • salt och peppar

Geysirbröd (stor sats):

  • 6 l rågmjöl
  • 2 l socker
  • 2 l mjölk
  • 2 l vatten
  • 1 kaffekopp torrjäst
  • 1 kaffekopp salt
  • tomma och diskade mjölkkartonger
  • Rimmad lax:
  • lax
  • salt, socker, peppar
  • krossad fänkål
  • krossad anis
  • Hovmästarsås:
  • 0,5 dl senap
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 dl matolja
  • 1 dl dill, hackad
  • Lite salt och peppar

Gör så här

  1. Inlagd sill:
  2. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i kryddorna och låt det svalna.
  3. Skär sillen i bitar. Skala och skär pepparrot och moroten i skivor. Skala
  4. Och skiva löken.
  5. Varva allt i en burk och låt det stå allt minst över natten.
  6. Örtgravad renbog:
  7. Täck köttet med grovsalt uppblandat med 10% socker, täck och låt ligga
  8. I 3 timmar.
  9. Lyft ur och gnid in med hackade färska örter och krossade enbär och
  10. Rosépeppar.
  11. Lägg i plastpåse och låt vila över natten.
  12. Geysirbröd:
  13. Blanda ihop ingredienserna.
  14. Smörj mjölkkartongerna på insidan.
  15. Fyll i med degen till 2/3. Ställ in i ugn minst 12 timmar på 90 grader.
  16. Ta ut och låt vila i minst en timme.
  17. Rimmad lax:
  18. Blanda 3 delar salt och 2 delar socker, 3 delar krossad fänkål och 1 del
  19. Krossad anis.
  20. Blanda allt med lite peppar.
  21. Täck laxen med detta i tunt lager.
  22. Låt sedan stå svalt i minst ett dygn.
  23. Lägg upp på Geysirbröd på sallad och garnera med jordgubbar och vinbär.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept