Kräftsoppa

Kräftsoppa
Foto: TV4

Kräftsoppa

Av: Bengt Mona

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Börja ett par dagar i förväg, varför inte med en liten kräftskiva. Glöm då inte att spara skalen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • kräftskal
  • 1 msk smör
  • 2-3 msk schalottenlök, hackade
  • 1 msk fänkål
  • 1 msk dill
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 4 dl matlagningsgrädde

Till servering

  • kräftstjärt
  • dill

Gör så här

  1. Kräftskalen grillas 4-5 minuter på hög värme i ugnen.
  2. Smält en rejäl matsked smör i en teflonpanna.
  3. Schalottenlök, fänkål och dill får svettas med lite i smöret.
  4. Kräftskalen, lätt grovhackade, tillsättes och får småsteka med i ca 6-8 minuter.
  5. Vin och vatten tillsättes och så får det hela koka ihop 1/2 timme. Sila soppan.
  6. Matlagningsgrädde tillsättes och så får allt vila någon timme.
  7. Servera i tallrikar som toppas med ett par kräftstjärtar och en dillvippa.