Bengts Crêpes Suzette

Crêpes Suzette
Foto: TV4

Bengts Crêpes Suzette

Av: Bengt Mona

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Klassiska crêpes Suzette med glass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smeten

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl

Till servering

  • 2 apelsiner
  • 0,5 citron
  • 12 sockerbitar
  • 30 g smör
  • 4 msk grand marnier
  • 4 msk cognac
  • ev 1 msk sötmandel, hyvlad

Gör så här

  1. Vispa äggen.
  2. Blanda mjöl, socker, grädde och en del av vattnet. Vispa till en jämn smet.
  3. Rör i resten av vattnet och de vispade äggen.
  4. Sila smeten så att den är helt slät.
  5. Grädda ljusa, lövtunna pannkakor i crêpesjärn eller tunn stekpanna på medelhög värme.
  6. Gnugga sockerbitarna mot apelsinskal så att de suger åt sig den aromatiska apelsinoljan.
  7. Hetta upp en traktörpanna på medelgod värme.
  8. Lägg i smöret och sockerbitarna och mosa med en gaffel.
  9. När sockret karamelliserats i smöret tillsätts saften av apelsinerna, några droppar pressad citron och likören.
  10. Koka samman till en simmig sås.
  11. Lägg ut en crêpe i taget i pannan och vik samman i en kvarts cirkel.
  12. Vänd crêpen och låt den suga upp såsen.
  13. Tillsätt cognac och flambera.
  14. Strö eventuellt hyvlad mandel över och servera.