Bengt Frithiofssons vintips 18 mars 2011


Här är några av mina favoriter , som alla får 4 solar. Vilket i vår bedömningsskala innebär: " Utmärkt ! Mycket bra kvalitet, struktur, balans och personlighet.” En annan fördel är att dessa viner nästan alltid finns i de flesta systembutiker. Mer om vinerna i klippen i TV4 Play

Pierre Sparr, Pinot Gris Réserve, Alsace, art.nr. 2190, 129 kr (4 solar)
Generös druvig persikainslag. Torr, kryddig, frisk citrusavslutning. Smakar bra till fisk och skaldjursgryta, ankleverpaté, asiatiska rätter.

Chablis Premier Cru Vaugiraut 2007, Frankrike, art.nr. 5794, 199 kr (4 solar)
Kalk, ostronskal, rökig mineralton smör, citrus. Passar eleganta fiskar & skaldjur.

Penfolds Kalimna Bin 28, 2006, Australien, art.nr. 16320, 159 kr (4 solar)
Packad frukt, peppriga björnbär, rostade fat, mynta. Passar bra till grillat lamm, entrecote.

La Grola,2006, Veronese, Italien, art.nr. 42334, 159 kr (4 solar)
Italiano! Rakryggat, stringent, fat, örtiga mörka ,körsbär. Pasta carbonara är en bra rätt till detta vin.

Vila Santa Reserva, 2008, Alentejo, Portugal, art.nr 12507, 109 kr (4 solar)
Generösa mörka, kryddiga bärtoner, sötlakrits och fatvanilj. Kalvstek.

Catena Malbec, 2008, Catena Zapata, Argentina, art.nr. 6562, 119 kr (4 solar)
Gaucho-vin, lätt rökig lägereld, mörka bär, lakrits, fat, spänstig. Passar också till grillad entrecote.

Franzén & Lindebergs stjärnmeny som serverades i studion
(tyvärr har vi inte fått recepten)
Hästtartar, kaviar, lök, anklever: Boulard Cidre de Normandie, art.nr. 1848, 49 kr

Havskräftor, vanilj, lavendel,äpple, rostad mandel: Puligny- Montrachet 2007, art.nr. 5336, 267 kr

Citrondesserter: Ruinart Brut Millésimé 2002, Champagne, art.nr. 7637, 349 kr

Läs mer om Bengt Frithiofsson
Se recept från Nyhetsmorgon