Kronärtskockshjärtan med rostade svartrötter, pata negra och parmesan

Kronärtskockshjärtan med rostade svartrötter, pata negra och parmesan
Foto: TV4
Bengt Frithiofsson
Bengt Frithiofsson

Kronärtskockshjärtan med rostade svartrötter, pata negra och parmesan

Av: Bengt Frithiofsson

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

En underbar blandning av fina små tilltugg, avnjuts med en sherry.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Förrätten serveras kall och kan göras i förväg.

Vegetariskt alternativ: Uteslut skinkan.

Dryck: Sherry – Palo Cortado Peninsula, artnr. 8233.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp kronärtskockshjärta
  • 1 liten burk inlagda svarta oliver
  • 8 svartrötter
  • 4 portobellosvampar
  • 300 g parmesanost, helst lagrad 18 månader
  • 12 tunna skivor Pata Negra Gran Reserva
  • 1 kruka färsk dragon
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 dl olivolja Non Filtrato
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 0,3 dl fikonvinäger

Gör så här

  1. Marinera skockorna i en blandning av 1 dl olivolja, 0,5 dl vitt vin och 0,3 dl fikonvinäger.
  2. Låt stå en halvtimme.
  3. Skala svartrötterna.
  4. Koka först lätt i saltat vatten och rosta därefter i lite olivolja i grillpanna.
  5. Stek även portobellossvamparna lätt i lite olivolja i grillpanna.
  6. Salt och vitpeppar från kvarn.
  7. Skär de marinerade skockorna i munsbitar.
  8. Skär de rostade svartrötterna i stavar.
  9. Skär portobellosvamparna i delar.

Uppläggning

  1. Fördela skockor, svartrötter och svamp på tallrikarna.
  2. Lägg på ca 4 svarta oliver per tallrik.
  3. Ringla försiktigt lite god olivolja över den delikata vegetariska rätten.
  4. Strimla färsk dragon och persilja över.
  5. Servera med ett stycke parmesanost.
  6. För icke vegetarianer: Severa 4-6 tunna skivor Pata Negra Gran Reserva, skurna direkt ur den 3 år lufttorkade skinkan.
  7. Ät rättens munsbitar med gaffel. Njut lite sherry till.