Katrinplommonsufflé

Katrinplommonsufflé
Foto: TV4

Katrinplommonsufflé med lättvispad grädde som serveras med en plommonfruktig, generös och mogen Vintage Port.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: En plommonfruktig, generös, mogen Vintage Port.

7 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 100 g katrinplommon
  • 6 st äggvitor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 8 st skalade sötmandlar
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Smöra noga hela insidan av en ugnssäker suffléform med raka kanter.
  2. Finhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna.
  3. Koka katrinplommonen i vattnet ca 5 minuter. Häll ur och spara plommonvattnet som är bra för magen.
  4. Kör de urkokta plommonen i en blender till en jämn smet.
  5. Vispa äggvitorna i en köksmaskin. Äggvitesmeten skall vara så fast att den sitter kvar i skålen då du vänder den över huvudet.
  6. Vänd försiktigt först ner plommonsmeten och sedan sockret, i äggvitan.
  7. Vispa grädden fluffig och lätt.
  8. Häll smeten i den smorda souffléformen.
  9. Grädda i ugnen på nedre falsen i 150 grader under ca 30-40 minuter. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterarna. Sufflén är färdig då toppen är vackert gyllenbrun och har erigerat cirka 6 cm över kanterna.
  10. Ställ den praktfulla sufflén på bordet och invänta gästernas applåder.
  11. Servera vispgrädden och den rostade mandeln i separata skålar. Detta bland annat med hänsyn till eventuella nötallergiker. Var och en kompletterar med tillbehören efter tycke och smak.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept