Whiskydoftande blåbärsglass

Whiskydoftande blåbärsglass
Foto: TV4

Whiskydoftande blåbärsglass med kråkbärssås, kardemumma och chili. Jämtlands och Skottlands skatter i skön förening!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


26 januari 2012
Visa mer
4

Du behöver

Blåbärsglass

  • 6 st äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)
  • 3 msk skotsk whisky
  • 2 dl blåbär

Kardemummasmulor

  • 6 st Digestivekex, krossade
  • 2 tsk kardemumma, finstött
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk torkad medelstark röd chilipeppar

Kråkbärssås

  • 2 dl kråkbär
  • 2 dl blåbär
  • 2 msk honung
  • 3 msk muscovadosocker

Dekoration

  • 1 dl blåbär
  • myntakvistar

Gör så här

  1. Blåbärsglass
    Vispa äggulor, socker och vaniljpulver poröst.
  2. Häll grädden i en kastrull och tillsätt äggblandningen.
  3. Värm försiktigt och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar varefter den kyls i kallt vatten.
  4. Slätmixa blåbären med en stavmixer och tillsätt dem och whiskyn till äggblandningen.
  5. Kör allt i glassmaskin tills den tjocknar.
  6. Ställ in i frysen tills glassen hårdnar.
  7. Ta ut den 20 min före servering och ställ i kylen.
  8. Kråkbärssås
    Mixa kråkbär och blåbär med stavmixer.
  9. Sila bärmixen genom en finmaskig sil och häll saften i en kastrull.
  10. Tillsätt honung och muscovadosocker.
  11. Koka på medelstark värme tills såsen tjocknar, ca 10 min.
  12. Kardemummasmulor
    Blanda de krossade kexen, kardemumman, chilin och smöret.
  13. Bred ut på en plåt klädd med smörpapper.
  14. Rosta i ugnen på 175 grader till blandningen blivit ljusbrun, ca 7-8 min.
  15. Servering
    Lägg upp en kula glass, ringla ut sås över tallriken och strö kardemummasmulor över glassen.
  16. Dekorera med lite blåbär och en myntakvist.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept