Belgiska våfflor med grädde, lönnsirap och färska bär

Belgiska våfflor med grädde, lönnsirap och färska bär
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Belgiska våfflor med grädde, lönnsirap och färska bär

13 ingredienser

30 m

Belgiska våfflor kräver ett belgiskt våffeljärn som du hittar i butiker som säljer köksredskap. De här veganska våfflorna blir tjocka, härligt krispiga på utsidan och mjuka och värmande på insidan. Servera med vegetabilisk grädde, färska bär och lönnsirap och du har världens lyxigaste frukost!

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner

Belgiska våfflor

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 6 dl mjölk (t ex soja-, havre- eller mandelmjölk)
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 dl rapsolja

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde (t ex Alpro Airy & Creamy)
  • 2 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • färska bär
  • lönnsirap

Gör så här

  1. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa sedan ner lite mjölk, apelsinjuice och olja i taget, gärna med en ballongvisp. När du har en slät smet utan klumpar är det bara att grädda dina våfflor i ett hett belgiskt våffeljärn.
  2. Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med florsocker och vaniljsocker. Servera grädden till våfflorna tillsammans med färska bär och lönnsirap.