Belgisk köttgryta - Carbonnades Flamandes

Belgisk köttgryta - Carbonnades Flamandes
Foto: TV4

Denna klassiska köttgryta från Belgien har sitt ursprung i Flandern. Eftersom öltraditionen är gammal i landet och ölsorterna oräkneliga innehåller denna mustiga gryta just öl. Grytan reds med brödsmulor, i stället för mjöl, till önskad konsistens.

25 februari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 50 g smör
  • 200 g gul lök
  • 1,25 kg grytbitar av nöt
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl ljust öl
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk salt
  • 1 msk vinäger
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl halvtorrt, smulat bröd

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Hetta upp fettet i en gryta och mjukstek löken tills den är ljust brun. Höj värmen och tillsätt köttet.
  2. Strö över mjölet och späd med ölet. Tillsätt salt, vinäger, lagerblad och timjan. Sjud grytan i ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört.
  3. Tillsätt senapen. Rör ner brödsmulorna, lite i taget, till önskad konsistens. Blir grytan för tjock späs den med mer öl. Servera potatis och grönsaker till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept