Belgisk köttgryta - Carbonnades Flamandes

Belgisk köttgryta - Carbonnades Flamandes
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Belgisk köttgryta - Carbonnades Flamandes

12 ingredienser

Denna klassiska köttgryta från Belgien har sitt ursprung i Flandern. Eftersom öltraditionen är gammal i landet och ölsorterna oräkneliga innehåller denna mustiga gryta just öl. Grytan reds med brödsmulor, i stället för mjöl, till önskad konsistens.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör
  • 200 g gul lök
  • 1,25 kg grytbitar av nöt
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl ljus öl
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk salt
  • 1 msk vinäger
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl brödsmulor, halvtorrt smulat

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Hetta upp fettet i en gryta och mjukstek löken tills den är ljust brun. Höj värmen och tillsätt köttet.
  2. Strö över mjölet och späd med ölet. Tillsätt farinsocker, salt, vinäger, lagerblad och timjan. Sjud grytan i ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört.
  3. Tillsätt senapen. Rör ner brödsmulorna, lite i taget, till önskad konsistens. Blir grytan för tjock späs den med mer öl. Servera potatis och grönsaker till.