Belgisk chokladtårta

Från Nyhetsmorgon

Chokladtårta extra allt! Saftig chokladbotten, chokladtryffel, vispad chokladmousse och karamelliserade hasselnötter. Recept av stjärnkonditorn Daniel Lindeberg.

Konditorns tips:Tänk på att inte vispa moussen för hårt, då tappar den både i volym och framförallt i smak, chokladen gör så att den lösvispade moussen stelnar.

22 juni 2016
Visa mer

Du behöver

  • 200 g vetemjöl
  • 60 g kakao
  • 4 g bikarbonat
  • 1 g bakpulver
  • 1 g salt
  • 155 g ägg
  • 250 g socker
  • 170 g majonnäs
  • 210 g vatten, rumstempererat
  • Chokladtryffel
  • 250 g grädde 40 %
  • 50 g socker
  • 50 g glykos
  • 250 g mörk choklad 55 %
  • 50 g osaltat smör

Vispad chokladmousse

  • 675 g grädde 36 %
  • 25 g glykos
  • 210 g choklad 70 %

Karamelliserade hasselnötter

  • 1 dlhasselnötter, skalade
  • ca 1 dl florsocker
  • 1 nypa havssalt

Gör så här

  1. Djävulskakabr> Sikta samman vetemjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och tillsätt saltet.
  2. Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt majonnäsen och vispa tills homogent. Vänd i de torra ingredienserna i 2 omgångar. Vänd i vattnet i 2 omgångar.
  3. Fyll en tårtring. Baka på 165 grader i ca 10 min, provsticka ska komma ut rent.
  4. Chokladtryffel
    Koka upp grädde, glykos och socker.
  5. Gör en emulsion med den varma grädden och chokladen. Avsluta med smöret och mixa med mixerstav.
  6. Låt helst stå i rumstemperatur över natten, så är den i perfekt konsistens.
  7. Vispad chokladmousse
    Koka upp 225 g grädde, och glykos. Gör en ganache (tryffel) med chokladen genom att tillsätta den varma grädden i 3 omgångar, rör med en slickepott tills en blank ganache.
  8. Tillsätt 450 g kall grädde. Låt stå i kylen över natten. Vispa upp som lättvispad grädde.
  9. Karamelliserade nötter
    Lägg hasselnötterna i en stekpanna. Tillsätt lite florsocker och rör tills det smälter, tillsätt lite florsocker till och värm tills en karamell har bildats runt hasselnötterna, smaksätt med en nypa havssalt.
  10. Låt svalna på bakplåtspapper. Krossa lite grovt med en kavel.
  11. Montering
    Dela djävulskakan i 3. Lägg en botten som bas och bred ut chokladtryffeln. Strö lite krossade hasselnötter.
  12. Lägg en botten till. Lägg ungefär 1/3 av din vispade chokladmousse, strö över lite hasselnötter. Lägg en botten till och täck hela tårtan med vispad chokladmousse.
  13. Garnera med hasselnötter, lite kakao och färska hallon om man önskar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept