Belgisk chokladtårta

Daniel Lindeberg

Belgisk chokladtårta

Av: Daniel Lindeberg

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Chokladtårta extra allt! Saftig chokladbotten, chokladtryffel, vispad chokladmousse och karamelliserade hasselnötter. Recept av stjärnkonditorn Daniel Lindeberg.

**Konditorns tips:**Tänk på att inte vispa moussen för hårt, då tappar den både i volym och framförallt i smak, chokladen gör så att den lösvispade moussen stelnar.

Ingredienser

  • 200 g vetemjöl
  • 60 g kakao
  • 4 g bikarbonat
  • 1 g bakpulver
  • 1 g salt
  • 155 g ägg
  • 250 g strösocker
  • 170 g majonnäs
  • 210 g vatten, rumstempererat
  • chokladtryffel
  • 250 g vispgrädde
  • 50 g strösocker
  • 50 g glykos
  • 250 g mörk choklad 50 %
  • 50 g osaltat smör

Vispad chokladmousse

  • 675 g grädde 36 %
  • 25 g glykos
  • 210 g mörk choklad 70 %

Karamelliserade hasselnötter

  • 1 dlhasselnötter, skalade
  • ca 1 dl florsocker
  • 0,5 krm havssalt

Gör så här

Djävulskakabr>

  1. Sikta samman vetemjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och tillsätt saltet.
  2. Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt majonnäsen och vispa tills homogent. Vänd i de torra ingredienserna i 2 omgångar. Vänd i vattnet i 2 omgångar.
  3. Fyll en tårtring. Baka på 165 grader i ca 10 min, provsticka ska komma ut rent.

Chokladtryffel

  1. Koka upp grädde, glykos och socker.
  2. Gör en emulsion med den varma grädden och chokladen. Avsluta med smöret och mixa med mixerstav.
  3. Låt helst stå i rumstemperatur över natten, så är den i perfekt konsistens.

Vispad chokladmousse

  1. Koka upp 225 g grädde, och glykos. Gör en ganache (tryffel) med chokladen genom att tillsätta den varma grädden i 3 omgångar, rör med en slickepott tills en blank ganache.
  2. Tillsätt 450 g kall grädde. Låt stå i kylen över natten. Vispa upp som lättvispad grädde.

Karamelliserade nötter

  1. Lägg hasselnötterna i en stekpanna. Tillsätt lite florsocker och rör tills det smälter, tillsätt lite florsocker till och värm tills en karamell har bildats runt hasselnötterna, smaksätt med en nypa havssalt.
  2. Låt svalna på bakplåtspapper. Krossa lite grovt med en kavel.

Montering

  1. Dela djävulskakan i 3. Lägg en botten som bas och bred ut chokladtryffeln. Strö lite krossade hasselnötter.
  2. Lägg en botten till. Lägg ungefär 1/3 av din vispade chokladmousse, strö över lite hasselnötter. Lägg en botten till och täck hela tårtan med vispad chokladmousse.
  3. Garnera med hasselnötter, lite kakao och färska hallon om man önskar.