Beef nose to tail grillbuffé

Beef nose to tail grillbuffé
Foto: TV4
Daniel Belmonte
Anders Litzell
Daniel Belmonte
Anders Litzell

Beef nose to tail grillbuffé

Av: Daniel Belmonte, Anders Litzell

Från: Grillmästarna

78 ingredienser

3-4 h

En riktig grillbuffé! Servera allt på tallrikar eller duka upp som en buffé. Här finns allt du kan önska i grillväg! BBQ-sås, ribs, skirt steak, långkokt oxsvans, guacamole, inlagd rödlök, rökta bönor, hemgjord korv och massor med chili och hetta!

Tips! Receptet är lagat av två kockar, ta hjälp av en vän!

Ingredienser

portioner8 - 10 bufféportioner

Kryddrub

  • 2 msk malen spiskummin
  • 2 msk salt
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk strösocker

Anchorub

  • 1,5 anchochili
  • 6 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk svartpeppar, hela korn

Beef ribs

  • 1 förp beef ribs
  • 4 msk kryddrub
  • 0,5 dl öl
  • 1 msk olja

bbq-sås

  • 2 dl silverlök, hackad
  • 1 dl vitlök, hackad
  • 1 msk olja
  • 0,25 dl rödvinsvinäger
  • 0,25 dl balsamvinäger
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 förp körsbärstomater (à 400 g)
  • 1 tsk soja
  • 2 anchochili, rensade

Oxsvans i rödvinsås

  • 500 g oxsvans
  • salt
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 0,5 l vatten
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk malen svartpeppar
  • 1 msk malen spiskummin

Smoked jerky

  • 500 g fransyska
  • 4 msk rub
  • 1 msk anchorub
  • 1 dl soja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,25 dl rött vin
  • 0,5 vitlök, grillad

Korv

  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 förp soltorkade körsbärstomater
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 anchochili
  • 1 kg högrev
  • 200 g späck
  • 1 msk tequila
  • 1 msk kaffe, färdigbryggt
  • 1 tsk kaffepulver
  • 2 msk salt
  • 1 dl smaskig öl
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 citron, grillad

Rökta bönor

  • 1 förp kidneybönor [ca 400 g]
  • 1 msk olja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

tortillabröd

  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olja
  • 2,5 dl vatten

Guacamole med tequila

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter
  • 1 kruka koriander
  • 3 avokador
  • 1 grillad lime, saften
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tequila
  • salt (efter smak)

Inlagd rödlök och chiliskivor

  • 1 rödlök
  • 1 chilifrukt
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 0,5 l vitvinsvinäger

Skirt steak med anchorub

  • 1 msk anchorub
  • 500 g skirt steak

Gör så här

Kryddrub och anchorub

  1. Blanda samtliga ingredienser till kryddruben.
  2. Mortla anchochili, vitlök och svartpeppar tills att det blir ett fint pulver.

Beef ribs

  1. Stycka upp köttet till enskilda ribs, putsa benet. Gnid in köttet med kryddruben. Rök i grillen på ca 150 grader i ca 60 minuter.
  2. Ta ut köttet och linda in i aluminiumfolie med lite god öl och olja. Öka graderna till 175-200 grader och ångkoka köttet i foliepaketet tills det blir mört, ca 2 h.
  3. När köttet är klart, ta ut det ur foliepaketet och grilla direkt på grillen för att få yta på båda sidorna. Servera med BBQ-sås!

BBQ-sås

  1. Hacka lök och vitlök, fräs i olja.
  2. Häll i rödvinsvinäger och balsamvinäger och sedan resten av ingredienserna. Koka ihop under ca 15 min, ta av låt svalna lite innan allt mixas. Tillsätt lite vatten om konsistensen blivit för tjock.

Oxsvans i rödvinssås

  1. Gnugga in köttet i salt. Grilla köttet på 250 grader tills att det får en fin grillyta. Glöm inte att vända på köttet så att du får en perfekt yta på hela oxsvansen. När oxsvansen fått en fin grillyta tar vi av den från grillen och låter den vila på en tallrik.
  2. Skär upp löken i 8 stora bitar och lägg i en kastrull. Stek löken och paprika i stora bitar tillsammans med vitlökshalvor och olivolja.
  3. När allt har stekts häller du på vatten, rödvin, salt, svartpeppar, spiskummin och lägger i oxsvansen. Detta ska kokas i 180 grader i 2,5 timme.
  4. Smaksätt med salt och vin under kokning. Se till att ha kolla på vattnet och fyll på vid behov under tillagningen. Köttet behöver hela tiden vara täckt med vatten.
  5. Ta av kastrullen och lyft ur köttet. Mixa ihop alla grönsaker, om du vill göra såsen tjockare kan du tillsätta lite vetemjöl.
  6. Ta oxsvansen och dra isär köttet från benet. Servera i små formar, fyll halva med kött och halva med sås.

Smoked jerky

  1. Skär upp fina bitar fransyska, ca 1 cm tjocka. Blanda kryddrub och anchorub och gnid in på köttet.
  2. Blanda ihop soja, balsamvinäger, rödvin och vitlök till en marinad och låt köttet dra i det en stund.
  3. Lägg köttet i smokern och rök på ca 120 grader i ca 2h. Ta fram och doppa i marinaden och skär till önskad storlek.

Korv

  1. Riv löken, hacka vitlök, de soltorkade tomaterna och chilin. Rensa och mortla anchochilin.
  2. Mal ner högrev och späck, blanda ihop med resten av ingredienserna. Stoppa sedan korven och rulla ihop, stick försiktigt igenom en grillpinne.
  3. Rök korven i smokern på ca 120 grader i 20 min innan du grillar dem på korvsnurran. Smakerna i den här korven kommer från en god chili, du kan välja att smaksätta din korv med andra kryddor.

Röka bönor

  1. Öppna en burk kidneybönor, skölj av och slunga dem i olja, salt och peppar.
  2. Lägg dem i ett durkslag av nät och rök dem i smokern, ca 120 grader i 45-60 min, rör sporadiskt så röken kommer åt alla bönor. Servera med korven.

Tortillabröd

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till tortillabrödet, kavla ut och skär ut de former du vill ha på brödet. Grilla sedan i en panna på grillen.

Guacamole med tequila

  1. Mortla vitlök o chili, lägg i koriander och sist av allt avokado. När den fått en bra konsistens pressar du över lime och har i olivolja och tequila. Salta efter smak.

Inlagd rödlök och chiliskivor

  1. Skär upp rödlöken och chilin i skivor. Lägg sedan ner dem i blandningen av socker, salt och vitvinsvinäger. Låt stå minst 2 h.

Skirt steak

  1. Gnugga in 1 msk anchorub i köttet. Grilla direkt på grillen, 2 minuter på varje sida på 250 grader.