Bavaroise med vanilj och jordgubbar

Bavaroise med vanilj och jordgubbar
Foto: TV4

Bavaroise betyder bayersk, från Bayern, och denna rätt kallas även bayersk kräm eller helt sonika vaniljpudding. Mycket god, kräver lite vana, öva gärna, den kan lätt bli för hård. Eller för lös. Serveras kall som ett kylskåp.

11 maj 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g jordgubbar
  • 0,5 dl socker

Till servering:

  • färska jordgubbar
  • färska hallon
  • myntablad

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp. Ta kastrullen ifrån värmen och låt det dra i ca 15 minuter. Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
  2. Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning med en träslev tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85°. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Sila blandningen och kyl den i vattenbad till 20° (inte kallare för då stelnar den). Vispa grädden lätt och vänd ner blandningen i den i omgångar.
  3. Häll upp krämen i 6 portionsformar och ställ i kyl. Låt stelna minst 2 timmar före servering. Skölj, snoppa och dela stora jordgubbar. Koka jordgubbar och socker i några minuter. Mixa och passera såsen genom en sil och låt den svalna.
  4. Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt i kanterna och stjälp upp dem på tallrikar. Garnera med sås, hallon, skivade jordgubbar och myntablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept