Bättre än bamba-kyckling med potatismos och gräddsås

Bättre än bamba-kyckling med potatismos och gräddsås
Foto: TV4

Bättre än bamba-kyckling med potatismos och gräddsås

Av: Frida - Marstrand

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h

Den här saftiga kycklingen serveras med ett smakrikt potatismos, bacon, gräddsås och gelé. Lägg gärna kycklingen i marinaden över natten så den får ordentligt med smak!

Dryck: Pinot noir eller veteöl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer

marinad

  • 0,5 dl matolja
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl kycklingfond
  • allkrydda
  • lökpulver (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)

Mos

  • 6-8 potatisar
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • Aromat (efter smak)
  • allkrydda
  • salt (efter smak)

Gräddsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 kycklingbuljongtärning
  • vitpeppar (efter smak)
  • en skvätt sojakulör
  • 1 msk röd vinbärsgelé
  • 3-4 dl mjölk
  • en skvätt kycklingspad

Servering

  • 1 förp bacon, finhackat
  • 8 mindre morötter
  • 1 msk smör, till stekning
  • vitlökspulver (efter smak)
  • gelé

Gör så här

  1. Rensa kycklingfiléerna. Blanda ihop olja, vatten, kycklingfond och kryddor i en ugnsfast form och lägg i filéerna. Täck med plast och låt stå i kylen så länge som möjligt. Gärna över natten.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Stek ena sidan av kycklingen så att den får en fin färg. Lägg tillbaka kycklingen i ugnsformen med steksidan uppåt. Stick sedan in termometern till mitten av en av filéerna. Tillaga till 72 grader och ta sedan ut kycklingen ur ugnen. Ta vara på skyn och täck över kycklingfiléerna med folie.
  4. Skala och finhacka potatisen. Koka i ca 15 minuter. Häll av vattnet och tillsätt grädde och smör och smaka av med kryddor. Mosa eller vispa till önskad konsistens.
  5. Smält smör i en kastrull. Ta sedan av från värmen, tillsätt mjöl, grädde, buljong, vitpeppar efter smak, soyakulör, gelé och hälften av mjölken. Koka på medelvärme ett par minuter så att den råa mjölsmaken försvinner. Tillsätt sedan resten av mjölken och skyn från kycklingen. Koka till önskad tjocklek. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor och grädde.
  6. Stek baconet knaprigt. Skala och koka morötterna på medelvärme tills de blivit lite mjuka. Häll av vattnet och tillsätt smör och vitlökskrydda. Stek ett par minuter.
  7. Lägg upp såsen som en spegel, skär upp kycklingfiléerna och lägg på tillsammans med moset och morötterna. Garnera med bacon och gelé.