Basler Leckerli

Basler Leckerli
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Basler Leckerli

13 ingredienser

Receptet på Basler Leckerli kommer från Schweiz. Degen ska vila i 15 minuter och gräddningstiden är ca 20 minuter. Kirschwasser är en sorts körsbärsbrännvin.

Ingredienser

portioner
  • 700 g mörk honung
  • 600 g strösocker
  • 900 g vetemjöl
  • 400 g sötmandel, grovriven
  • 200 g syltade apelsinskal
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 krm hel nejlika, malda
  • 0,5 apelsin, rivet skal av
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 dl Kirschwasser

Sockerglasyr:

  • 150 g strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Koka upp honung och strösocker och blanda ner hälften av mjölet. Tillsätt mandel, syltat apelsinskal, kanel, muskot och nejlikor. Rör sedan ner resten av mjölet, Kirschwasser, rivet apelsinskal och pressa ner citronsaften. Arbeta degen och lägg den sedan kallt att vila i 15 minuter.
  2. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en 6 mm tjock fyrkant. Dra över till en plåt. Grädda på nedersta falsen i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och borsta bort mjölet.
  3. Koka upp vatten och socker till glasyren. Värm kakan något i ugnen och häll över den heta glasyren. Pensla kraftigt så att glasyren tränger in. Det stelnar och blir vit efter ca 5 minuter. Skär upp kakan i ca 4x6 cm rutor.