Basilikapizza med champinjoner

Basilikapizza med champinjoner
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Basilikapizza med champinjoner

9 ingredienser

Pizza vegetariana, här med basilika och svamp.

Ingredienser

Pizzadeg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, 37°
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 800 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl ost, riven

Gör så här

  1. Rör ut jästen i saltet och vattnet. Tillsätt oljan. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir smidig. Forma degen till fyra små runda bollar som ställs att jäsa ett par timmar under duk.
  2. Sätt ugnen på 275°. Skär champinjonerna i skivor. Lägg dem i kall panna, sätt på värmen och låt champinjonerna svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i smöret och fräs ytterligare en stund.
  3. Hacka basilikan ytterst fint eller kör den i mixer med lite olivolja. Kavla ut degen till fyra tallriksstora pizzor. Fördela först osten och sedan champinjonerna på degen men lämna lite runt kanten utan fyllning. Fördela basilikan över pizzorna. Grädda pizzorna i ca 7 minuter.