Bärpaj med lavendel, pistage och vaniljcrème fraiche

Bärpaj med lavendel, pistage och vaniljcrème fraiche
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Bärpaj med lavendel, pistage och vaniljcrème fraiche

17 ingredienser

40 m

Det finns inget godare än bärpaj! Här är en lite annorlunda med pistage och lavendel. Använd valfria bär. Den klassiska vaniljsåsen byts ut mot en syrligare crème fraiche och fungerar perfekt till alla efterrättspajer!

Alternativ: Byt ut pistage mot hasselnötter eller mandel. Byt ut vetemjöl mot mandemjöl. Byt ut krusbär och vinbär mot plommon, äpple eller andra bär. Byt ut crème fraichen mot gräddfil eller kesella.

Klicka här för att titta på Siris matlagningsprogram från Way out West 2015.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 150 g smör
  • 2 msk vatten, iskallt
  • 0,5 krm salt

Fyllning

  • 1 l krusbär och vinbär
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 msk lavendelblommor
  • 1 dl pistagenötter
  • 4 msk smör

Topping

  • extra bär
  • lavendelblommor (eller andra ätbara blommor)
  • mynta

Vaniljcrème fraiche:

  • 1 förp crème fraîche
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 citron, skalet

Gör så här

  1. Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 200 grader. Dela smöret i bitar och nyp ihop med övriga ingredienser till en deg. Ställ i kylen i 10 min. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
  2. Hacka pistagenötterna grovt.
  3. Blanda ihop bären med potatismjöl, socker och smulade lavendelblommor i en bunke.
  4. Ta ut degen från ugnen, häll i bären, toppa med pistagenötterna och smöret i klickar. Ställ in i ugnen igen i 25 minuter. Håll koll så att pistagenötterna inte bränns.
  5. Gör krämen under tiden: Riv citronskalet och vispa ihop crème fraiche med vaniljsocker och citronskal. Låt stå kallt.
  6. Ta ut pajen och låt den vila i 5 minuter. Dekorera med lavendel, mynta, kanske lite extra bär och servera krämen till!