Chokladbollar

Chokladbollar
Foto: Ulf Huett

Chokladbollar är aldrig fel, passar stora som små barn och vid alla tillfällen. Receptet kommer från boken Barnens bästa fest.

Receptet ger ca 35 bollar.

I våra kungligt goda bollar har vi 1/2 tsk mald kardemumma (det lyfter chokladsmaken), extra fin kakao, och vi har bytt hälften av sockret mot muscovadosocker.

Ibland har vi dinkelflingor istället för havregryn, och det har hänt att vi hällt i en skvätt cognac eller apelsinlikör. Prova er fram till era egna favoritbollar!

Läs mer om boken och kolla in alla recept från

Barnens bästa fest


18 mars 2011
Visa mer

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2-3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 2-3 msk starkt kaffe

Att rulla bollarna i

  • Hackade nötter, kokos, pärlsocker, strössel…

Gör så här

  1. Rör smör, socker och vaniljsocker i en mixer så att det blir fluffigt och ljust.
  2. Blanda i kakao.
  3. Tillsätt havregryn och kaffe.
  4. Kör mixern tills allt precis blandat sig med smörfluffet.
  5. Låt stå minst 15 minuter i kylen, eller om ni är väldigt otåliga, 5–10 minuter i frysen.
  6. Rulla sedan bollar i det som du tycker är godast: olika hackade nötter, kokos, pärlsocker, strössel...
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept