Bärig mandelsurprise med vaniljgrädde

Bärig mandelsurprise med vaniljgrädde
Foto: TV4

Bärig mandelsurprise med vaniljgrädde

Av: Gunilla - Borlänge

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h

Blåbärspaj med mandelsmulor och vispad vaniljgrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 8-9 dl blåbär, spara 1 dl till dekoration
  • 0,5-1 dl strösocker (ekologiskt)
  • färsk mynta till dekoration (ekologisk)

Smuldegen

  • 3 msk strösocker (ekologiskt)
  • 2,5 dl dinkelmjöl (ekologiskt)
  • 3,5 dl mandelmjöl (ekologiskt)
  • 200 g smör (ekologiskt)

Vaniljgrädde

  • 5 dl grädde
  • 1 vaniljstång (ekologisk)
  • 1 msk strösocker (ekologiskt)
  • ev 1-1,5 msk vaniljsocker (ekologiskt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200- 225 grader. Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret med hjälp av fingrarna eller gaffel till en grynig massa.
  2. Lägg blåbären i en smord ugnssäker form. Sockra bären. Fördela smuldegen över bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.
  3. Vispa grädden luftigt, tillsätt vaniljstång och socker - smaka av och tillsätt ev vaniljsocker.
  4. Lägg i pajen i en djup tallrik, häll vaniljgrädden på sidan så att den omfamnar pajen. Dekorera med blåbär och några myntablad.