Bärig mandelsurprise med vaniljgrädde

1 h
4
Bärig mandelsurprise med vaniljgrädde
Foto: TV4

Blåbärspaj med mandelsmulor och vispad vaniljgrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 april 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Fyllning

  • 8-9 dl blåbär, spara 1 dl till dekoration
  • 0,5-1 dl ekologiskt socker
  • färsk ekologisk mynta, till dekoration

Smuldegen

  • 3 msk ekologiskt socker
  • 2,5 dl ekologiskt dinkelmjöl
  • 3,5 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 200 g ekologiskt smör

Vaniljgrädde

  • 5 dl grädde
  • 1 ekologisk vaniljstång
  • 1 msk ekologiskt socker
  • ev 1-1,5 msk ekologiskt vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200- 225 grader. Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret med hjälp av fingrarna eller gaffel till en grynig massa.
  2. Lägg blåbären i en smord ugnssäker form. Sockra bären. Fördela smuldegen över bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.
  3. Vispa grädden luftigt, tillsätt vaniljstång och socker - smaka av och tillsätt ev vaniljsocker.
  4. Lägg i pajen i en djup tallrik, häll vaniljgrädden på sidan så att den omfamnar pajen. Dekorera med blåbär och några myntablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept