Hälsingeostkaka

Hälsingeostkaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson

En riktig klassiker som är lite pysslig att göra men gudagod att äta!

Visste du att ostkakan ursprungligen kommer ifrån Småland och att den en gång varit på tal som Sveriges nationalrätt.

15 juli 2011
Visa mer
10h 50 min
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 1 dl mjöl
  • 2,5 l gammaldags mjölk
  • 0,5 msk ostlöpe från Apoteket
  • 0,5 pkt saffran
  • vispgrädde, till servering
  • hjortronsylt, till servering

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en bunke och späd med resten av den ljumma mjölken. Rör om.
  3. Häll i ostlöpen och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  4. Sila massan genom en silduk över natten i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en långpanna med vatten. Fördela massan från silduken i en ugnsfast form och grädda i vattenbadet med aluminiumfolie över formen i 30 minuter.
  6. Sänk till 225 grader och fortsätt grädda tills kakan är helt fast i mitten cirka 1 timme.
  7. Låt den svalna och häll av överflödig vätska.
  8. Stöt saffran i en mortel och rör ut det i lite vatten. Stjälp upp kakan och pensla med saffransblandningen.
  9. Servera ostkakan kall med vispad grädde och hjortronsylt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept