Fisherman’s wharf med vitlöksbröd

Fisherman’s wharf
Foto: TV4

Du behöver

Skaldjursfond

  • Skal från 1 hummer, 4 havskräftor och 400 g räkor
  • 1 st grovriven morot
  • 1 st gul grovhackad lök
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 0,5 st grovhackad fänkål
  • 2 msk konjak
  • Vatten

Fisherman’s wharf

  • Köttet från 1 hummer, 4 havskräftor och 400 g räkor

Ostsås

  • 1 st riven morot
  • 1 st finhackad purjolök
  • 1 dl skaldjursfond (se ovan)
  • 400 g kräftost
  • 2 dl crème fraiche
  • 5 dl vatten
  • 1 knippe dill
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 3 msk smör
  • 1 msk fänkålsfrön

Vitlöksbaguetter

  • 25 g jäst
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här

  1. Skala skaldjuren och spara skalen till fonden. Grovhacka köttet från skaldjuren, täck med plast och lägg i kylen.
  2. Skaldjursfond
    Sätt ugnen på 225grader, krossa skalen från hummer, kräftor och räkor med en hammare och lägg i en långpanna, riv moroten grovt och strö över skalen. Grovhacka löken och fänkål och blanda mellan skalen.
  3. Klicka över tomatpuré, sätt in i ugnen cirka 10 minuter. Häll sedan över alltsammans i en stor kastrull. Slå lite vatten i långpannan och vispa runt så alla goda aromer kommer med.
  4. Fyll kastrullen med vatten så att skalen täcks och koka sakta i 30 minuter, skumma av och ställ åt sidan. Låt vila cirka 15 min och sila sedan av.
  5. Låt fonden stå 30 minuter så att allt löst faller till botten. Häll försiktigt över i kastrull så att bottensatsen inte kommer med. Tillsätt konjak och koka ner fonden till hälften, cirka 30 minuter. Du kan göra din skaldjursfond i förväg och frysa in!
  6. Ostsås
    Rosta fänkålsfrön lite lätt i en torr stekpanna och ställ åt sidan.
  7. Riv moroten grovt och finhacka purjolöken. Fräs tillsammans med smör i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Späd med vatten och tillsätt fonden och låt koka cirka 10 minuter på medelvärme.
  8. Lägg i kräftosten och crème fraiche och vispa upp såsen, antingen för hand eller med en stavmixer. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
  9. Vid servering
    Lägg upp hummer-, kräft- och räkköttet tillsammans med en dillkvist i varje tallrik, strö lite rostade fänkålsfrön över. Servera och slå på ostsåsen vid servering.
  10. Vitlöksbaguetter
    Rör ut jästen med salt, vatten och honung. Pressa vitlöksklyftorna och lägg i tillsammans med den hackade persiljan. Blanda i övriga ingredienser, tillsätt mjöl tills degen känns smidig. Lägg en handduk över och låt jäsa 45 minuter.
  11. Häll över degen på välmjölat bakbord och knåda försiktigt in mjöl så att degen inte klibbar. Dela i tre delar och rulla ut till avlånga baguetter.
  12. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
  13. Grädda 10 minuter i 250 grader, sänk värmen till 150 och låt stå ytterligare 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Barbro - Örebro

Visa alla recept från Barbro - Örebro