Bakad rotselleri med brynt rabarbersmör

10 m + 2 h
4
Från Nyhetsmorgon

Ugnsbakad rotselleri som serveras med vispat brynt smör smaksatt med rabarber och salladslök. Vilken vårfest!

29 april 2016
Visa mer
10 m + 2 h
4

Du behöver

  • 4 små rotselleri
  • 1 dl olivolja
  • 4 msk salt
  • 4 klickar smör
  • 150 g smör
  • 1 rabarberstång, finhackad
  • 2 salladslökar, finhackade
  • 2 tsk havssalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk krutonger, krossade
  • 4 msk blast från salladslök eller ramslök, finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och skrubba rotsellerin, lägg dem på var sitt ark ugnsfolie. Häll över 1 msk olivolja, en klick smör och 1 msk salt på varje och gnid in. Packa in tätt i folien och lägg dem i en form. Sätt in dem i ugnen och glöm dem i 1-2 timmar. När rotsellerin är mjuk rakt igenom är den klar.
  3. Bryn smöret i en liten kastrull tills det bubblat färdigt och börjar få en vacker brynt färg i botten och en nötig doft. Häll i rabarbern och löken och låt dem bli mjuka. Ställ smöret kallt så det svalnar och blir stelt men inte hårt. Innan servering vispar du det och smakar av med salt och peppar.
  4. När rotsellerin är helt mjuk tar du ut den ur ugnen. Du skär eller river upp den uppifrån, ungefär som du gör med en bakad potatis, och river sedan runt innehållet med gafflar så det blir lite mosigt och tovigt.
  5. Lägg en klick av ditt rabarbersmör över rotsellerin och låt det smälta ner. Toppa med lite salt, peppar, krossade krutonger och hackad lökblast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept