Bakad blomkål med hösotad röding, krispigt ströbröd och enbärsvinägrett

2 h 15 m
2
2 h 15 m
2

Du behöver

Lag till röding

  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 0,5 l vatten

Röding

  • 1 rödingsfilé, utan skinn

Bakad blomkål

  • 1 liten blomkål
  • 50 g smör
  • salt

Krispigt bröd

  • 100 g smör
  • 2 dl pankoströbröd

Enbärs vinägrett

  • 1 dl olja
  • 10 enbär
  • 2 msk vinäger, gärna champagnevinäger
  • salt

Gör så här

  1. Röding
    Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och värm tills saltet och sockret har löst upp sig. Kyl ner. Lägg fisken i en behållare och häll på lagen, låt ligga i 2 timmar. Lyft upp fisken och torka av med papper.
  2. Lägg hö i en kastrull, ha ett lock nära till hands, tänd eld på höet och sätt på locket. Låt stå i nån minut tills röken har lagt sig. Lyft på locket och kolla om allt hö är bränt, om inte upprepa proceduren. Mixa eller passera det brända höet genom en finmaskig sil.
  3. Gnid in rödingen med sotet, så hela filén blir svart. Skiva upp rödingen i fina skivor.
  4. Bakad blomkål
    Värm ugnen till 180 grader. Skär av bladen och en del av den hårda roten på blomkålen men behåll den hel. Skiva upp smöret och smörj in blomkålen med det, salta försiktigt på toppen.
  5. Baka blomkålen ca 1 timme, beroende på storleken och önskade konsistensen. Ös blomkålen med smöret under tillagningen. Om blomkålen börjar få för mycket färg under bakningen täck den aluminiumfolie.
  6. Krispigt bröd
    Bryn smöret i en stekpanna, tillsätt ströbrödet och stek till gyllene. Blanda runt i pannan med en visp för en jämnare yta. Häll av brödet på hushållspapper när det är färdigt.
  7. Enbärs vinägrett
    Värm upp oljan med bären tills det börjar dofta. Mixa oljan och enbär, tillsätt vinäger och smaka upp med salt.
  8. Dela ner varma blomkålen i bitar, häll över smöret blomkålen har bakats med, strö på brödet och toppa med rödingsskivorna och lite av vinägretten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept