Bakad avokado

Bakad avokado
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Bakad avokado

10 ingredienser

20 m

Varm avokado med ägg är ett nytt sätt att äta avokado på. Supermumsigt men här gäller det att se till att inte äggulan stelnar för mycket. Håll koll i ugnen! /Liselotte

Srirachasås är en vietnamesisk chilisås som är sötstark och mycket god till ägg.

Recept ur boken 'Good morning - frukost hela dagen'

Ingredienser

portioner
  • 2 avokador
  • 4 ägg (små)
  • 8 tomater
  • 200 g majskorn (helst från färsk majs)
  • olivolja, att steka i
  • 4 msk parmesanost, fint riven (eller pecorinoost)
  • ev chiliflakes
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • sriracha (eller tabasco)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela avokadofrukterna och gröp ur kärnorna plus ytterligare en matsked avokadokött runt där kärnan suttit. Det kan du servera till sedan.
  3. Skär av en liten tunn skiva på varje botten på avokadohalvorna så att de står stadigt.
  4. Ställ dem i en ugnsform och knäck försiktigt i äggen. Om det är för mycket vita kan du skeda bort lite.
  5. Baka cirka 10–15 minuter tills äggvitan stannat och äggulan är som du vill ha den. Lös eller krämig är att föredra, håll koll!
  6. Dela under tiden tomaterna och stek dem hastigt i lite olivolja. Salta och peppra.
  7. Stek även majsen på hög värme tills den får färg och börjar ”poppa”. Salta lätt.
  8. Strö över lite flingsalt, riven pecorinoost och chiliflakes och servera avokadorna med de stekta tomaterna och majsen. Bjud srirachasås eller tabasco till.