Baghali polo med lammkött

POPULÄRT
Baghali polo med lammkött
Foto: TV4

Baghali polo med lammkött

Av: Mahin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1,5 h

Persisk husmanskost med lammlägg, baghali, dill och berberis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk saffran
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1,5 kg lammlägg
  • 5 gula lökar
  • 2 msk saffransvatten
  • salt
  • 400 g ris
  • 1 dl berberisbär
  • 1 dl ris
  • 200 g gröna baghali
  • 150 g torkad dill
  • 100 g smör

Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk grädde
  • 1 gul lök
  • 1 tsk saffransvatten
  • vetemjöl

Till servering

  • grön kvist, av något slag
  • rädisa
  • tunnbröd

Gör så här

  1. Koka lammläggen tillsammans med vatten, lök, saffransvatten, saffran, rosmarin, kanel, svartpeppar och gurkmeja. Ca 45 min-1 timme.
  2. Tvätta riset i ljummet vatten, häll sedan upp 2 liter vatten i en kastrull och tillsätt en tesked salt. Riset ska läggas i kastrullen och kokas i ca 15 minuter. Därefter sila bort vattnet.
  3. Stek ett tunnbröd snabbt på kastrullens botten.
  4. Stek sedan torkad dill, baghali och smör på låg värme, ca 15 min.
  5. Stek berberisbär och 1 dl ris.

Sås

  1. Gör en redning på vetemjöl och smör. Fräs tomatpuré och lök. Häll sedan på saffransvatten och grädde. Koka ihop!

Lägg upp

  1. Ris, bönblandning, rädisa och grönt, berberisblandning och köttet samt en liten bit tunnbröd.