Bagels

Bagels
Foto: TV4

I USA snubblar du över bagelställen överallt. Till frukost, lunch eller mellanmål äter man den mjuksega brödbullen som breds med färskost och fylls med goda pålägg. Saltgurka till är obligatoriskt.

26 januari 2009
Visa mer
16

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5,5 dl ljummet vatten, 37°
  • 0,5 dl filmjölk
  • 2 msk matolja
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl special
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk salt
  • 3 msk kummin
  • 5 liter vatten
  • 1 msk socker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, filmjölken och oljan. Blanda vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl, socker, salt och kummin. Rör ner blandningen i vätskan, lite i taget. Degen blir tung, kompakt och ganska svårarbetad. Arbeta degen noga på mjölat bakbord i minst 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska bli slät, blank och smidig.
  2. Dela degen i 16 delar. Rulla ut varje del till en lång "korv" med avsmalnande ändar, ca 25 cm lång. Forma rullen till en rundel. Tryck ihop ändarna, annars går de upp när baglarna kokas. Låt bröden jäsa i 30 minuter.
  3. Koka upp vattnet med sockret. Lägg i ett par baglar åt gången i det kokande vattnet. Låt dem koka tills de flyter upp till ytan, det tar ca 4 minuter. Lägg de kokta baglarna på smorda plåtar och grädda i 200° ugn i 30 minuter. Låt bröden svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept