Tomat och bacon smakar fint ihop. Det här är en enkel och snabbt lagad soppa. Servera som förrätt, lunch eller kvällsrätt. Vitlöksbröd smakar bra till.
Stek baconskivorna knapriga i en medelstor kastrull, ca 10 minuter. Ta upp skivorna och låt dem rinna av på hushållspapper. Häll bort fettet ur kastrullen.
Skala och hacka löken. Smält smöret i samma kastrull. Oroa dig inte för eventuella baconrester i kastrullen, de ger soppan extra smak. Lägg i löken och fräs tills den börjar bli mjuk. Rör om då och då.
Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt mjölet och rör noga.
Ta upp tomaterna ur burken, skär dem i bitar och lägg dem i kastrullen. Häll även i tomatspadet från burken, svartpeppar, salt och lagerblad. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp på hög värme. Sänk värmen något och koka utan lock i 2 minuter. Blandningen börjar nu att tjockna.
Tillsätt mjölk och grönsaksbuljong. Värm soppan under omrörning, utan att den kokar. Skär eller bryt baconskivorna i små bitar och lägg dem i soppan. Ta bort lagerbladet och servera.