Augachile med kokt bläckfisk

2 h
6
Augachile med kokt bläckfisk
Foto: TV4

Läcker sallad med kokt bläckfisk, morot, tomat, chili och selleri. Du hittar även receptet på hur du kokar bläckfisken här (ger 2 kg färdigkokt bläckfisk).

1 september 2015
Visa mer
2 h
6

Du behöver

Grundrecept kokt bläckfisk

  • 2 kg bläckfisk, åttaarmad
  • 2 dl havssalt + till kokning
  • 1 bit rättika, riven
  • 10 korn svartpeppar
  • 2 morötter, tvättade och skurna i bitar
  • 1 gul lök, klyftad
  • 5 stjälkar stjälkselleri
  • 5 kvistar bladpersilja
  • vatten
  • isbitar

Augachile

  • 1 kg bläckfisk, kokt
  • 3 lime, juicen
  • 1-2 serranochili, tunt skivad
  • 1 tomat, fint tärnad
  • 0,25 rödlök, fint tärnad
  • 0,25 morot, fint tärnad
  • 1 stjälk selleri, fint tärnad
  • 1 knippe koriander, fint skuren
  • 3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Koka bläckfisk
    Massera bläckfisken i 20 min med havssaltet och rättikan för att möra och tvätta den.
  2. Koka upp vatten, salt, peppar och resten av grönsakerna. Fyll en bunke med isbitar och vatten
  3. Doppa 2 cm av bläckfiskens tentakler i det kokande vattnet och lyft upp dem ur vattnet i några sekunder. Doppa i isvattnet. Doppa ytterligare 2 cm i det kokande vattnet och lyft upp igen. Upprepa det här tills tentaklerna rullat upp sig till ända upp till bläckfiskens huvud.
  4. Lägg sen ner hela bläckfisken i det kokande vattnet. Sänk värmen och låt sjuda i 40 min. Tag kastrullen från värmen och låt stå i ytterligare 40 min. Lyft upp ur kastrullen och låt svalna.
  5. Augachile
    Skiva bläckfisken tunt och placera på ett stort uppläggningsfat. Pressa över limen. Fördela chili, rödlök, morot, selleri och dekorera med koriander. Ringla över olivolja och smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept