Aubergine- och zucchinilasagne

Aubergine- och zucchinilasagne
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Aubergine- och zucchinilasagne

14 ingredienser

1 h

Underbar och smakrik lasagne. Visst, det är lite olika moment, men de är inte svåra. Perfekt bjudmat! Servera med en knaprig sallad och en god dressing. Och ett glas vin kanske.

Ingredienser

portioner
  • 2 aubergines
  • 2 zucchini
  • ca 800 g krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • salt
  • peppar
  • 5 msk olivolja
  • 200 g babyspenat
  • 2-3 dl ost, riven

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär av ändarna på auberginen och zucchinin. Skär dem i ungefär 1 cm tjocka skivor. Lägg auberginen på en bricka och strö över lite salt.
  3. Skala lök och vitlök. Hacka lök, selleri och skiva vitlöken i tunna skivor.
  4. Värm en medelstor gryta och häll i 3 msk olivolja. Fräs lök, selleri och vitlök tills de är mjuka.
  5. Tillsätt tomatpurén och stek lite mer. Tillsätt de krossade tomaterna och vinet. Låt det koka på hög värme så att vätskan reduceras. Ungefär 10 minuter.
  6. Sätt en grillpanna eller en gjutjärnspanna på hög värme. Torka av vattnet på auberginen med lite papper.
  7. Grilla eller stek auberginen och zucchini på båda sidorna på hög värme tills de får lite färg. Du behöver inte något fett till detta. Lägg upp allt på ett fat.
  8. Ta en ugnssäker form med höga kanter och smörj den med 2 msk olivolja.
  9. Nu ska vi montera lasagnen! Lägg ut auberginen i ett jämnt lager i botten. Tillsätt sedan lite av tomatsåsen och sprid ut den jämnt. Strö på lite färsk spenat och lite riven ost. Lägg på zucchini i ett jämnt lager. Upprepa allt. Avsluta med osten.
  10. Ställ in lasagnen i ugnen och baka i 20 minuter.
  11. Ta ut lasagnen ur ugnen och låt den vila i ungefär 15 minuter. Skär i trevliga bitar och ät med en god sallad!