Chokladfondant med lättfrusen valnötscreme o konjaksmarinerade hjortron

45 min
4
Chokladfondant med lättfrusen valnötscreme o konjaksmarinerade hjortron
Foto: TV4

Smaker som med lätthet ingår äktenskap med varandra. Inget lyckohormon i världen slår detta! /Assa

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Madeira.

26 februari 2010
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Chokladfondant

  • 5 st ägg
  • 5 st äggulor
  • 75 g vetemjöl
  • 250 g fin mörk choklad
  • 125 g strösocker
  • 250 g smör
  • Kakao till formarna

Valnötscreme

  • 1 st ägg
  • 2 msk florsocker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g vit choklad
  • 100 g Philadelphiaost
  • 100 g rostade valnötter

Konjaksmarinerade hjortron

  • 100 g hjortron
  • 2 cl konjak
  • 2 msk socker

Gör så här

  1. Valnötscreme
    Vispa ägget med florsockret.
  2. Vispa i separat skål grädde, crème fraiche o philadelphiaosten.
  3. Smält den vita chokladen.
  4. Blanda ihop alltsammans.
  5. Grovhacka de rostade valnötterna och vänd ner i smeten.
  6. Häll i skål o ställ in i frysen ca 45 minuter.
  7. Konjaksmarinerade hjortron
    Blanda ihop och låt dra ca 30 minuter.
  8. Chokladfondant
    Smöra formar och bröa med kakao.
  9. Smält chokladen och smöret i vattenbad.
  10. Vispa i hop äggen och sockret men inte så det blir pösigt!
  11. Häll ner äggageggan i chokladsmöret och blanda väl.
  12. Sikta i mjölet och blanda tills klumparna är borta.
  13. Häll upp smeten i formarna till 3/4 och kyl i 30 minuter.
  14. Grädda dem i 180 grader varm ugn i 11 minuter. Det ska bildas en grop i mitten men de ska inte vara gungiga. Vänd upp o ner.
  15. Vid servering
    Ställ en chokladfondant på desserttallrik.
  16. Forma ett ägg av valnötscremen, med hjälp av en sked.
  17. En sked av hjortronen läggs bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept