Chokladfondant med lättfrusen valnötscreme o konjaksmarinerade hjortron

Chokladfondant med lättfrusen valnötscreme o konjaksmarinerade hjortron
Foto: TV4

Chokladfondant med lättfrusen valnötscreme o konjaksmarinerade hjortron

Av: Assa J. Sayinkaplan

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 min

Smaker som med lätthet ingår äktenskap med varandra. Inget lyckohormon i världen slår detta! /Assa

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Madeira.

Ingredienser

portioner

Chokladfondant

  • 5 ägg
  • 5 äggulor
  • 75 g vetemjöl
  • 250 g 65% mörk choklad
  • 125 g strösocker
  • 250 g smör
  • kakao, till formarna

Valnötscreme

  • 1 ägg
  • 2 msk florsocker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g vit bakchoklad
  • 100 g färskost
  • 100 g valnötter, rostade

Konjaksmarinerade hjortron

  • 100 g hjortron
  • 2 cl cognac
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Valnötscreme

  1. Vispa ägget med florsockret.
  2. Vispa i separat skål grädde, crème fraiche o philadelphiaosten.
  3. Smält den vita chokladen.
  4. Blanda ihop alltsammans.
  5. Grovhacka de rostade valnötterna och vänd ner i smeten.
  6. Häll i skål o ställ in i frysen ca 45 minuter.

Konjaksmarinerade hjortron

  1. Blanda ihop och låt dra ca 30 minuter.

Chokladfondant

  1. Smöra formar och bröa med kakao.
  2. Smält chokladen och smöret i vattenbad.
  3. Vispa i hop äggen och sockret men inte så det blir pösigt!
  4. Häll ner äggageggan i chokladsmöret och blanda väl.
  5. Sikta i mjölet och blanda tills klumparna är borta.
  6. Häll upp smeten i formarna till 3/4 och kyl i 30 minuter.
  7. Grädda dem i 180 grader varm ugn i 11 minuter. Det ska bildas en grop i mitten men de ska inte vara gungiga. Vänd upp o ner.

Vid servering

  1. Ställ en chokladfondant på desserttallrik.
  2. Forma ett ägg av valnötscremen, med hjälp av en sked.
  3. En sked av hjortronen läggs bredvid.