Äppelkaka med hemgjord vaniljglass

Äppelkaka med hemgjord vaniljglass
Foto: tv4

Äppelkaka med hemgjord vaniljglass

Av: Åsa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

ca 4 h

Äppelkaka med smak och doft från Frankrike, serveras med hemgjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
7787 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco,  Piemonte, Italien
Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten med smak av päron och äpple gifter sig strålande med äppelkakan och sötman i den hemgjorda glassen.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 120 g smör
  • 1,75 dl lavendelsocker (lägg några lavendelblommor i en burk med socker några dagar innan så tar sockret upp lavendelsmaken)
  • 1 vaniljstång
  • cl calvados
  • 0,5 kg syrligt äpple

Hemgjord vaniljglass

  • 3 äggulor [60 g]
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 3 dl grädde

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda smör och mjöl tills det ser ut som smulor, tillsätt sockret och sist vattnet. Knåda så lite som möjligt annars kan degen bli seg. Linda in i folie och låt vila i kylskåp ca en timme.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena i kvartar. Lägg i en bunke och tillsätt eventuellet lite Calvados.
  3. Sätt en ugnstålig stekpanna på medelvärme och smält smör och socker tills det smält ihop och liknar sirap. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg i pannan.
  4. Lägg äppelklyftorna i pannan och "stek" tills äpplena fått en gyllene färg och sockret karamelliserats. Ta bort från värmen. Lägg äppelklyftorna tillrätta vackert i pannan med den runda sidan nedåt.
  5. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta eller på ett bakplåtspapper så att den blir lite större än pannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och pressa fast.
  6. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 30 minuter, eller till pajskalet släppt från kanten.
Tag ut kakan ur ugnen och skär försiktigt med kniv runt kanten så att den lossnar. Lägg ett stort uppläggningsfat upp och ner ovanpå pannan och vänd snabbt pannan och fatet så att kakan hamnar på fatet. Lyft bort formen så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.

Hemgjord vaniljglass

  1. Vispa äggulorna och socker väl till det är fluffigt, tjock och slätt.
  2. Värm mjölken försiktigt utan att den kommer till kokpunkten. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Rör ner skal och frön i mjölken. Ta av kastrullen från plattan.
  3. Häll försiktigt ner mjölken i ägg och sockerblandningen, När allt är väl blandat häll tillbaka i kastrullen.
  4. Sätt kastrullen på spisen igen och värm blandningen under ständig omröring på medelvärme. Blandningen skall tjockna men får inte koka.
  5. Tag upp vaniljstången.
  6. Låt blandningen svalna till kylskåpstemperatur.
  7. Blanda i grädden och kör blandningen i glassmaskin enligt maskinens anvisningar.