Ärtsoppa med fläsklägg

Ärtsoppa med fläsklägg
Foto: TV4

I det medeltida bondesamhället gällde det att "ladda upp" inför fredagens fasta. Då tog man till det kraftigaste man hade, nämligen gula ärter med saltat fläsk, och rundade av med pannkaka, sylt och grädde. För dig som så önskar kan soppan serveras med kokt skivad fläskkorv eller mejramkorv istället för fläsklägg. Du som äter vegetariskt kan ersätta vattnet med grönsaksbuljong och utesluta köttet.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 dl torkade gula ärter
  • 2 liter vatten
  • 1 kg rimmad fläsklägg med ben
  • 1 stor gul lök
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • färsk timjan
  • svensk senap

Gör så här

  1. Lägg ärterna i blöt i vatten över natten. Häll över ärterna och vattnet i en kastrull och låt koka kraftigt i några minuter. Skala den gula löken och skär bort ändarna. Späcka den med kryddnejlikorna. Lägg ner den hela fläskläggen och löken och låt koka upp.
  2. Sänk värmen och låt ärterna sjuda under lock i 1-1 1/2 timme tills de är mjuka och köttet mört. Tillsätt mejram eller timjan eller dem båda när det återstår 30 minuter av koktiden.
  3. Ta upp löken och fläsket. Vispa några kraftiga tag med en ballongvisp så att alla skal samlas i vispen och kan lyftas bort. Smaka eventuellt av med mer mejram eller timjan samt salt och peppar. Servera soppan med det kokta fläsket i skivor och svensk senap.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept