Ärtsoppa med fläsk

Ärtsoppa med fläsk
Foto: TV4

I det medeltida bondesamhället gällde det att ”ladda upp” inför fredagens fasta. Då tog man till det kraftigaste man hade, nämligen gula ärter med saltat fläsk! Du som äter vegetariskt kan ersätta vattnet med grönsaksbuljong och utesluta köttet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl torkade gula ärter
  • 2 liter vatten
  • 1 kg rimmad fläsklägg med ben
  • 1 stor gul lök
  • 3 kryddnejlikor
  • mejram eller timjan
  • salt och malen vitpeppar
  • svensk senap

Gör så här

  1. Lägg ärterna i blöt i vatten under natten. Häll över ärterna och vattnet i en kastrull och låt koka kraftigt i några minuter. Tillsätt fläsket i hel bit och löken späckad med kryddnejlikorna.
  2. Sänk värmen och låt ärterna sjuda under lock i 1–1 1/2 timme tills de är mjuka och köttet mört. Tillsätt mejram eller timjan eller dem båda när det återstår 30 minuter av koktiden.
  3. Ta upp löken och fläsket. Vispa några kraftiga tag med en ballongvisp så att alla skal samlas i vispen och kan lyftas bort. Smaka eventuellt av med mer mejram eller timjan samt salt och peppar. Servera soppan med det kokta fläsket i skivor och svensk senap.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept