Ärt- och quinoasallad med örtaioli

25 m
4
Ärt-och quinoasallad med örtaioli
Foto: TV4
25 m
4

Du behöver

  • 3 dl quinoa
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl ärter, färska eller frysta
  • 70 g machesallad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 kruka mynta
  • 4 msk saltade mandlar, hackade
  • ca 125 g buffelmozzarella
  • citronklyftor, till servering

Örtaioli

  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 liten näve färsk spenat
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 3 dl + 2 msk rapsolja
  • 2 msk vatten, kokande
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och peppar
  • några droppar citronsaft

Gör så här

  1. Börja med örtaiolin. Mixa basilika, persilja, spenat och vitlök med 2 msk olja samt 2 msk kokande vatten slätt. Tillsätt eventuellt mer olja om det är svårt att mixa!
  2. Vispa äggulorna med dijonsenapen i en bunke. Ställ bunken på en våt disktrasa så att bunken står stadigt. Droppa i rapsoljan försiktigt samtidigt som du vispar ordentligt. Fortsätt droppa i olja tills såsen är tjock och blank. Vispa i den sista oljan och ta nu i örtblandningen. Droppa i blandningen på samma sätt som oljan, vispa hela tiden. Smaka av med salt, peppar och citron! Låt stå kallt.
  3. Koka quinoan efter anvisning på paketet men ha i en buljongtärning. Häll i ärterna när det är 1,5 minut kvar på quinoan.
  4. Lägg machesallad lite slarvigt på ett stort fat. Häll av vattnet och lägg quinoa och ärter på salladen. Häll på olivolja och vinäger när det fortfarande är varmt. Blanda runt.
  5. Skiva zucchini tunt, gärna på mandolin. Hacka mynta och mandlar. Riv mozzarellan i mindre bitar.
  6. Toppa salladen med mynta, zucchini, mandlar och mozzarella. Servera med citronklyftor och örtaioli!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept