Aromatiskt gult ris

Aromatiskt gult ris
Foto: TV4

Ris äter man i Indien både som tillbehör och som ett helt mål med sallad och yoghurtsås eller chutney. Riset kokas sällan rakt upp och ner. I stället kryddas det och tillagas på en mängd olika sätt. Det här riset passar särskilt bra till kycklingrätter.

9 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4,5 dl basmatiris
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 7 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 1 msk matolja

Gör så här

  1. Skölj riset, lägg det i blöt ca 20 minuter i rikligt med vatten och låt det sedan rinna av ordentligt. Skala lökarna. Hacka den ena fint och skiva den andra tunt. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Värm smöret i en kastrull på medelvärme tills det precis börjar få färg. Lägg i vitlök och den hackade löken och fräs under omrörning tills det börjar mjukna utan att ha fått färg.
  3. Lägg i ris och gurkmeja och rör om. Sätt till vatten, salt, kryddnejlikor och lagerblad. Rör om, koka upp och sänk värmen till lägsta möjliga. Låt riset koka långsamt under lock ca 20 minuter tills det är mjukt och vattnet försvunnit. Dra åt sidan och låt stå ytterligare 5 minuter under lock.
  4. Värm oljan till medelvärme i en stekpanna eller kastrull. Fräs den skivade löken tills den är brun och krispig. Fluffa upp riset med en gaffel och strö över den stekta skivade löken precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept