Aprikoskaka

Aprikoskaka
Foto: TV4

Torkade aprikoser är bra att ha hemma. Om du vill baka en god kaka kan du lägga aprikoserna i den. Servera kakan till kaffe eller som dessert med en klick vispgrädde eller en kula glass till. För att kunna baka den här kakan behöver du en kakform.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 250 g torkade aprikoser
  • 2 ägg
  • 5,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 60 g smör
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron, rivet skal
  • kakform

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Koka upp aprikoserna i så mycket vatten att det täcker dem och låt dem småkoka i 20 minuter. Häll över i ett durkslag för att rinna av. Smält 2 1/2 dl socker i en panna, rör om tills allt socker smält och blivit vackert ljusbrunt. Häll det smälta sockret i en kakform och vrid formen så att hela formens insida blir glaserad.
  2. Smält smöret och häll i 1 1/2 dl ljummet vatten. Vispa äggen och 3 dl socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggvispet. Häll i smörvattnet och rör ihop till en kaksmet. Rör till sist ner det rivna citronskalet.
  3. Klä formens insida med aprikoserna. Häll på kaksmeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50–60 minuter. Pröva med sticka om den är klar, stickan ska vara helt torr.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept