Äpple- och mandelbullar

Äpple- och mandelbullar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Gladys del Pilar SMKVIP
Gladys del Pilar SMKVIP

Äpple- och mandelbullar

Av: Gladys del Pilar

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

1,5 h

Kardemummabullar fyllda med mandelmassa och äpple. Fyllningen gör bullarna extra saftiga!

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma, stött
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g sötmandel
  • 1 äpple
  • 100 g smör

Garnering

  • 1 ägg
  • mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den sedan över jästen och rör om.
  3. Stöt kardemumman. Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl (spara 0,5 dl till utbakning).
  4. Arbeta degen smidig och låt jäsa under en bakduk i ca 20 minuter.
  5. Riv mandelmassan och äpplet, hacka mandeln till småbitar. Blanda ihop mandelmassan, mandeln, äpplet och smöret till en jämn smet.
  6. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred på mandelblandningen och rulla ihop. Skär 10 bitar och stoppa i formar. Låt jäsa i 30 minuter.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på mandelflarn. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.