Äppelströmming med potatismos

Äppelströmming med potatismos
Foto: TV4

Strömmingsflundror fyllda med rivet äpple och purjolök ger både god smak och massor av nyttiga vitaminer. Godast är färsk strömming, men djupfryst fungerar bra till den här rätten. Glöm i så fall inte att tina fisken först.

17 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g rensade strömmingsfiléer
  • 0,5 purjolök
  • 1 äpple
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • smör att steka 1
  • 8 medelstora potatisar
  • 2 dl varm mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda rågmjöl och salt. Strö ut på ett smörpapper. Riv äpplet på grova sidan av rivjärnet. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Blanda samman äppelrivet och purjolöken.
  2. Lägg hälften av strömmingsfiléerna på mjölblandningen med skinnsidan nedåt. Fördela fyllningen på fisken. Lägg den andra hälften av filéerna ovanpå. Tryck till och vänd i mjölet.
  3. Skala potatisarna. Dela dem i mindre bitar. Koka bitarna mjuka. Kör sönder dem med elvispen. Häll i den varma mjölken, lite i taget, under vispning på låg hastighet. Tillsätt smör och kryddor och vispa till ett luftigt mos.
  4. Stek strömmingsflundrorna gyllenbruna i smöret på medelvärme, en sida i taget. Servera med moset.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept