Äppelmaräng

Äppelmaräng
Foto: TV4

Festfin kaffekaka.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 rivna bittermandlar
  • Fyllning:
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • ca 1,5 l skalade äppelklyftor
  • Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 100 g florsocker
  • pistagemandel el. mandelflis till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200° – 150°. Smöra och bröa en rund kakform. Vispa ägg och socker vitt. Blanda mjöl, bakpulver och mandel och rör ned.
  2. Grädda i 200° mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna.
  3. Koka en sockerlag av vatten, socker och citron. Lägg i äpplena och koka dem sakta mjuka. Ta upp äpplena och koka ihop lagen tills den geléar sig.
  4. Lägg äpplena i en topp på kakan. Skeda gelén över.
  5. Vispa vitorna hårt och tillsätt sockret lite i sänder. Bred marängsmet över hela kakan.
  6. Grädda i 150° ca 15 minuter. Strö på mandel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept